En dan ben je ineens in een vechtscheiding belandt. Je snapt er niks van. We zouden toch rekening houden met de kinderen? Dit zou een scheiding als uit het boekje worden. We zouden toch als vrienden uit elkaar gaan? We zouden toch rekening met elkaar houden? Je hebt toch vrienden, bent goed opgeleid, sociaal, hoe kan dit nou juist jou gebeuren?
Niemand kiest voor een vechtscheiding, zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Maar het gebeurt toch. De oorzaken kunnen divers zijn en zijn vaak ook een combinatie van factoren, je kan bijvoorbeeld denken aan:
Oud zeer. Al jaren opgekropte woede kan er ineens uitkomen. Woede die te maken kan hebben met ongelijke patronen. Als er altijd over jouw grens is gegaan en je dat altijd hebt opgekropt kan dat er ineens uitkomen.
De financiën waren scheef. Als de ene partner een hoog inkomen heeft en de ander niks hoeft dat niet uit te maken. Wel als de een geen geld heeft om uit te geven en de ander allemaal spulletjes voor zichzelf koopt. Of er komen ineens schulden boven water waar je niks van afwist.
Het tempo verschilt. Soms heeft de ene partner al besloten om te scheiden terwijl de ander nog dacht een goede relatie te hebben. Terwijl de ene partner al door de rouwperiode heen is, moet de ander nog beginnen. Als die dan voor voldongen feiten komt te staan kan dat problemen opleveren.
Er is een ander. Je bent net gescheiden en je kinderen komen terug van de ander en vertellen dat je ex al een andere partner heeft. Dan is er ineens een nieuwe speler bijgekomen. Een andere speler die je ex kan beïnvloeden.
Kinderen zijn in ieder geval altijd het lijdend voorwerp bij vechtscheidingen. Soms worden ze ook ingezet als machtsmiddel “Als jij mijn zin niet geeft, dan krijg je de kinderen niet te zien”. De kinderen kunnen door een vechtscheiding veel schade oplopen en komen in een loyaliteitsconflict terecht. Bij mama horen ze wat papa allemaal fout doet en papa vertelt juist weer het tegenovergestelde. Psychisch heeft dit heel veel effect op kinderen. Zij zitten er letterlijk tussenin en de gevolgen kunnen groot zijn.
Als jouw kinderen echt in de knel zitten dan kan je te maken krijgen met Samen Veilig.
Zelf zat ik jaren in een vechtscheiding vol met pieken en dalen. Soms is het rustig en soms lijkt het of je in een achtbaan zit. Ik heb inmiddels met vele instanties te maken gehad. Een oplossing weet ik dus niet. Maar ik weet wel waar je tegen aan kan lopen en hoe jij jezelf overeind kan houden. En dat is echt niet altijd even gemakkelijk.
Wat kan ik voor jou betekenen?
- Een luisterend oor bieden.
- Begeleiden van jouw scheidingsproces.
- Praktische informatie.
- Persoonlijke ondersteuning.
Meestal bestaan coachingstrajecten uit 5 gesprekken. Bij scheidingen gaat het meestal met pieken en dalen. Het is dan ook mogelijk om maandelijks bij elkaar te komen. Het kan ook zijn dat wij afspreken dat wij rondom spannende gebeurtenissen zoals een rechtszaak één of twee gesprekken plannen. Tussendoor kunnen wij dan per e-mail of whatsapp contact onderhouden.