Bij een scheiding kom je meestal ook in een juridische situatie terecht.
Gelukkig lukt het velen om in goed overleg te scheiden. En je komt later de afspraken het beste na als je die samen hebt gemaakt.
Belangrijke punten waarover je afspraken moet maken zijn bijvoorbeeld: de kinderen; het ouderschapsplan; kinderalimentatie; partneralimentatie; de woning; het pensioen; de verdeling van de spullen en eventuele schulden.
Mediation
Als het niet helemaal lukt om er samen uit te komen dan kunnen jullie ook naar een mediator gaan. Deze zal jullie helpen om samen tot een oplossing te komen hoe jullie de scheiding gaan regelen. Mediation is sneller dan als jullie het via de rechter moeten regelen. Het gaat bij mediation dan ook niet wie er “juridisch” gelijk heeft, maar wat voor jullie samen de beste oplossing is.
Als mediation toch niet lukt dan kunnen jullie natuurlijk altijd nog naar de rechter. Dat kan voor de hele zaak, boedelscheiding, omgangsregeling. Of als jullie bijvoorbeeld het wel eens zijn over de omgangsregeling, maar niet over de boedelscheiding.
Via de rechter
Scheiden kan nog best lang duren, zeker als je dat via de rechter gaat regelen en jullie allebei een eigen advocaat hebben. Sommige zaken kunnen echter niet zo lang wachten en wil je snel geregeld hebben. Je kan dan via je advocaat bij de rechter een ‘voorlopige voorziening’ aanvragen. Dat is een tijdelijke maatregel die geldig is voor de verdere duur van de echtscheidingsprocedure.
De rechter zal jullie dan allebei oproepen samen met jullie advocaten. De rechte zal jullie allemaal horen en later een beslissing nemen. Deze uitspraak krijg je dan schriftelijk opgestuurd en is bindend.
Maar deze bindende ‘voorlopige voorziening’ is niet definitief. Als er belangrijke wijzigingen zijn in jouw persoonlijke situatie kan je altijd om een aanpassing vragen. Doen jij en je ex niets, dan is de voorlopige voorziening hetzelfde als de einduitspraak.
Nu de ‘voorlopige voorzieningen’ geregeld heb je de tijd om je voor te bereiden op de punten die definitief geregeld moeten worden. En je moet je scheiding nog regelen, want die moet ook nog door de rechter worden uitgesproken.
Het kan zijn dat jullie nog een zitting nodig hebben om alles definitief te maken. Maar het kan ook zijn dat er over alles geruzied wordt en jullie elke beslissing voor moeten leggen bij de rechter. In dat geval spreek je van een vechtscheiding
Wat kan ik voor jou betekenen?
- Een luisterend oor bieden.
- Begeleiden van jouw scheidingsproces.
- Praktische informatie.
- Persoonlijke ondersteuning.
Vooropgesteld dat ik geen jurist ben, heb ik (helaas) als ervaringsdeskundige wel de nodige praktijkervaring opgedaan. Ik zou jou in dit proces kunnen begeleiden en je voorbereiden op de benodigde stappen.